[1]
Nebî (s.a.v.) Efendimiz bu sefere katılmak için bizzat kendisi de Medine’den ayrılarak yola çıktı. Sa’d b. Ubâde’yi(r.a.) Medine’ye vali olarak bırakıp, “Veddan” denen yere kadar vardı. Bu seferinde, Kureyşin müfreze güçleri ve (onlara yardım eden) Damra oğullarıyla karşılaşıp, hesaplaşmak istiyordu .
Oraya vardığında, Damra b. Abd-i Menât b. Kinâne oğulları (duru-mun vehametin i anlayarak) derhal anlaşma yapmayı kabul ettiler.
Peygamber Efendimiz ile bu anlaşmayı, Damraoğullannm lideri bulunan Mahşî b. Amr yaptı. Peygamber imiz (s.a.v.)’de bu anlaşmayı takiben Medine’ye geri döndü.
Veddan denilen yer, Medine’den (Mekke istikamet inedoğru) dört konaklık uzakta bulunan bir yerdi. [2]
[1] Bu seferin bir adı da Veddan Seferidir . El-Ebvâ Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in annesinin vefat ettiği yerdir. Medine’den Cuhfe tarafına giderken 13 mil uzaklıkta bir köydür. Mu’cemii’I Buldan’da Ya’kut’un deyişine göre, adını oradaki bulunan Ebvâ dağından almıştır. Bak, Mu’cemü’l Buldan Cilt 1/79.
[2] İbni Hişam 3/18; Vakidî Meğazî 1/11; İbni Sa’d Tabükat 2/8; Beyhakî Delâil 3/10; Taberî (Darü’l Kütübül ilmiyye) Tarih 1/14.
İmam Zehebi, Tarihü’l İslam Meğazi 3/12
Ocak 9, 2008, 1:52 pm
Alemleri onun için yarattım diyen YÜCE ALLAH’ın bizlere gönderdiği Hz. Muhammed’e (s.a.s)ümmet olduğum için gurur duyuyorum.Annelerin en yücesi AMİNE’dir.
Mart 8, 2010, 8:24 pm
kim yaptıysa eline sağlık