Katade’nin Gözüne Şifa Duası

(Zehebî der ki) Bize İbni Ebî Ömer ile İbni Ebî’l Hayr yazdırarak,
Muhammed b. Ahmed ile bir grup şeyh- Fatıma bn. Abdullah b. el-Fadl. babası el Fadl, babası Âsim b. Ömer; babası Ömer aracılığıyla dedesi Katâde b. Nu’man (r.a)’m şöyle dediğini haber verdi:
-Rasûlullah’a bir yay hediye edilmişti: Uhud harbi günü onu bana hediye etmişti. O gün Efendimizin önünde bu yayla uçları parçalanmcaya kadar düşmana ok atmıştım. Yerimden ayrılmadan Rasûlullah (s.a.v)’in yüzüne siper olmaya devam ederken yüzüme bir ok isabet etti. Her ne vakit Peygamber’ in yüzüne doğru bir ok yönelse mübarek yüzünü korumak için başımı oka doğru çeviriyordum. En son atılan ok gözüme isabet edip gözümü yerinden çıkarıp yanağıma sarktı ve birleştiği yerden ayrıldı.

Gözümü avcumla tutarak onu Rasûlullah’a götürdüm. Efendimiz (s.a.v) onu avcumun içinde görünce gözlerinden yaşlar boşandı ve:
“Allah’ım! Katade şüphesiz senin peyğamberinin yüzüne kendi yüzünü feda etmiştir. Allah’ım! Şu yaralı gözünü Katade’nin en güzel ve en iyi gören gözü yap.” buyurdu da bu en keskin gören gözü oldu. Bu garip bir hadistir ki, bir başka yolla da rivayet edilir. Biz onu da yerinde rivayet ettik. [50]

[50] Hakim 3/295; İbni Sa’d 1/187,188; Taberânî M.Kebîr 19/8,9 h.na 12,13; El İstîâ 3/248; Üsdü’l Ğâbe 4/195; Zehebî Siyer-i A’lâmün- nübelâ 2/332; Ebû Nüaym Delâil 2/174; Beyhakî Delâil 3/251,252; İbni Hişânı Sîre 3/26; Vakidî Meğzî 1/242
Beyhakî’nin rivayetind e şu izah var: İnsanlar gözün damarını kesip almak istediler. O da, “Rasûlullah’a gidip bir İstişare etsek” dedi. Gelip durumu anlattılar. Efendimiz Katadeye yaklaşıp göz yuvarlağını alıp yerine yerleştir-di. Sonra avcuyla onu sıvazlayıp: “Allah’ım! Bu gözü güzelleştir” buyurdu. Artık Katade’ye rastlayanl ardan hiç birisi hangi gözüne ok isabet ettiğini ayıramıyordu.
Bazı rivayetler bu hadisenin Bedir harbinde olduğunu naklederle rse de Dara-kutnî’nin Ebû Saîd el-Hudrî rivayetind eki beyanı İle Vakıdî’nin Megâzî’sinde “Uhud” olarak açıklanıyor ki, doğrusu budur. Zira Ebû Saîd (r.a) Katade ile ana bir, baba ayrı kardeş idiler.
Zehebî’nin bu rivayete garîb demesi Allah bilir ya Katâde (r.a)’m oğlu Ömer yüzünden olsa gerek. Zira onu İbni Hibban dışında sika sayan kimse yoktur. Onun hadislerin i yalnız oğlu Asım rivayet etmiştir. Ancak Zehebî’nin de işaret ettiği gibi hadisin anlattığı kıssa sahihtir ve Ebû Saîd el-Hudrî rivayeti bunu doğrular.
İmam Zehebi, Tarihü’l-İslam,2/40-41

Yorum bırakın